Kiertotalouden* opetukseen on tarjolla uusia työkalujaKiertotalous on monelle opettajallekin vielä vieras termi, ja aihe herättää kysymyksiä. Mitä kiertotalous edes on? Miten kiertotalous liittyy talouteen? Tiivistettyä tietoa tarvitaan, ja päätimme tiivistää vastauksia muutaman minuutin mittaisiin animaatioihin. Kaksi animaatioista vastaa kysymyksiin, mitä kiertotalous on ja miten se eroaa kierrätyksestä. Kolmen animaation sarja taas valottaa kiertotalouden liiketoimintamalleja: tuotteen elinkaaren pidentämistä, jakamista, tuote palveluna -konseptia, uusiutuvuutta sekä kierrätystä.  

Kiertotaloudessa on miljardimahdollisuudet, ja sen avulla hillitään ilmastonmuutosta. Jotta voimme siirtyä hiilineutraaliin kiertotalousyhteiskuntaan, niin jokaisen meistä tulee hallita perustiedot ja -taidot. Tästä syystä kiertotaloutta pitää myös opettaa kaikilla asteilla. Nuoremmilla lapsilla kiertotalous kietoutuu osaksi kestävän elämäntavan ymmärtämistä, mutta toisella asteella kiertotalous täytyy ymmärtää jo ilmiönäkin syvällisemmin ja tutustua sen merkitykseen yritysten ja yhteiskunnan kannalta. Siksi tuoreet animaatiot sopivat hyvin osaksi vaikkapa yhteiskuntaopin ja yrittäjyyskasvatuksen opetusta. Animaatioihin liittyviä tehtäviä löytyy Hukkataloudesta kiertotalouteen –oppimateriaalista. 

Animaatiot löytyvät Bisneskurssien uudelta YouTube-kanavalta Kiertotalous-soittolistaltaSamalta soittolistalta löytyy myös videoita kiertotalousyrityksistä, eli esimerkkejä siitä, miten kiertotaloutta käytännössä tehdään. Kannattaa ottaa YouTube-kanava seurantaan, sillä löydät sieltä varmasti jatkossa hyödyllisiä videoita oman opetuksesi tueksi. 

Opettajille on tarjolla myös koulutusta kiertotaloudesta. Suosittuja kolmen tunnin kiertotalouskoulutuksia järjestetään etänä 16.4. ja 5.5. Lue lisää koulutuksista ja ilmoittaudu mukaan!  

 

*Kiertotalous ei ole vain kierrätystä, vaan systeeminen muutos koko yhteiskuntaan. Kiertotalous koskettaa kaikkia aloja, ja siinä toimialarajat ylittävällä yhteistyöllä on suuri merkitys. Lue lisää vaikkapa täältä

 


Päivi Kosunen

kiertotalousasiantuntija

Kirjoittaja on TATin kiertotalousasiantuntija ja opiskellut maisteriksi pääaineena ympäristötiede ja -teknologia. Ympäristöasioiden lisäksi Päivin intohimona on uusien asioiden oppiminen. Vapaa-ajalla hän skräppää ja bloggaa eikä koskaan kieltäydy kupillisesta hyvää teetä.