Bisneskursseista usein kysytyt kysymykset

 

”Mikä TAT? Mikä Bisneskurssit?”

Talous ja nuoret TAT on vuonna 1947 perustettu yhdistys, jonka missiona on olla silta tulevaisuuden tekijöiden ja yritysten välillä. TATin toiminnan keskiössä on nuorten talous- ja työelämätaitojen edistäminen erilaisten koulutusyhteistöiden avulla. Bisneskurssien lisäksi TATin tuotteita ovat mm. Yrityskylä ja Kun koulu loppuu.

 

”Mitkä Bisneskurssit?”

TATin Bisneskurssit ovat toiselle asteelle suunniteltuja, kansainvälistä liiketoimintaa ja tulevaisuuden työelämää käsitteleviä kursseja. Kursseja on yhteensä neljä: 1. Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen, 2. Vuorovaikutus ja neuvottelutaidot, 3. Globaalit markkinat sekä 4. Talous, raha ja yrittäjyys. Kurssit voi suorittaa vapaassa järjestyksessä.

 

”Mitä nämä kurssit siis ovat ja kenelle ne on tarkoitettu?”

Bisneskurssit on suunniteltu alun perin lukion tai ammatillisen oppilaitoksen valinnaisiksi tai teemaopinnoiksi. Esimerkiksi ensimmäinen kurssi, Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen, on sovellettavissa lukion teemakurssiksi Osaaminen arjessa (TO3). Yhden kurssin laajuus on 38 tuntia ja opiskelija saa kurssin suoritettuaan hyväksytyn kurssimerkinnän.

 

”Miten saan kurssit osaksi oppilaitokseni kurssitarjontaa?”

Opettaja: Jos haluat Bisneskurssit osaksi omaa opetustasi, esittele ideasi rehtorille, jotta kurssit saadaan mahdutettua koulusi kurssitarjontaan. Ilmoittaudu ilmaiseen opettajan koulutukseen tai ota yhteyttä, niin tulemme käymään. Autamme sinut alkuun ja olemme tukenasi.

Rehtori: Jos kiinnostuit kurssikokonaisuudesta, etsi koulustasi opettaja joka olisi innostunut Bisneskurssien opettamisesta. Kokemusta aihepiiristä ei tarvita. Koulutamme opettajat käyttämään digitaalisia oppimateriaaleja sekä alustan, pedagogiikan että sisältöjen osalta.

Opiskelija: Jos kiinnostuit kurssiaiheista eikä oppilaitoksesi vielä tarjoa kyseisiä kursseja, ehdota koulusi rehtorille/opettajalle kurssien ottamista osaksi oppilaitoksesi kurssitarjontaa.

 

”Missä kurssimateriaalit sijaitsevat ja kuka kursseja opettaa?”

Kurssimateriaalit sijaitsevat digitaalisessa Claned-oppimisympäristössä. Kursseja opettaa oppilaitoksen oma opettaja. Opetus voi tapahtua kokonaan lähiopetuksena tai osittain etänä.

 

”Kuka Bisneskursseja voi opettaa? Tarvitseeko opettajan tietää Bisneskurssien aiheista?”

Käytännössä kuka tahansa opettaja voi opettaa Bisneskursseja. Kursseilla opettajan tehtävä on ennemminkin ohjata ja mentoroida opiskelijoita, kuin olla aiheen asiantuntija. Lukioissa Bisneskursseja useimmiten vetää historian- ja yhteiskuntaopin opettaja, mutta esimerkiksi kurssi 2. Vuorovaikutus ja neuvottelutaidot sopii mainiosti vaikka opinto-ohjaajan tai äidinkielenopettajan opetettavaksi.

 

”Paljonko Bisneskurssi maksaa?”

Bisneskurssit ovat maksuttomia sekä oppilaitoksille että opiskelijoille. Bisneskurssien pitäminen maksaa oppilaitokselle ainoastaan opettajan resurssin verran.

 

”Entä ruotsinkieliset ja kansainväliset oppilaitokset?”

Tällä hetkellä Bisneskursseista kolme on käännetty ruotsinkielelle, ja neljäs kurssi on tarjolla ruotsiksi syksyllä 2019.

Englanniksi saatavilla ovat kurssit 1, 2 ja 3. Neljättä kurssia ei tulla kääntämään englanniksi.

 

”Kurssimateriaaleissa on mukana oikeita yrityksiä. Altistaako tämä opiskelijat piilomainonnalle?”

Kurssimateriaaleihin on otettu yrityksiä mukaan, koska ne pystyvät tarjoamaan kursseille autenttisia ja motivoivia case study
-tyyppisiä tehtäviä. Yritysesimerkkien kautta tarkastellaan niiden sisäisiä prosesseja kuten yrityksen markkinoinnin toteutusta tai liiketoimintastrategiaa. Opiskelijoita kannustetaan olemaan myös kriittisiä yrityksiä kohtaan. Yritysten läsnäolo on yritetty tehdä kursseilla mahdollisimman läpinäkyväksi ja turhaa tuotesijoittelua on vältetty.

Valokuva: Iiro Rautiainen