Kun kesätyöntekijä tulee taloon, niin yleensä tämä kirjoittaa omista kokemuksistaan. Tällä kertaa teemme toisin päin, ja minä kirjoitan kokemuksistani kesätyöntekijöistä.  

Meillä oli TATissa kahden viikon ajan neljä innokasta ja toimeentarttuvaa nuorta kesätöissä tutkimassa, mitä kiertotalous on. He tutkivat, miten eri yritykset tekevät kiertotaloutta ja pohtivat, miten kiertotaloutta voitaisiin opettaa kouluissa kiinnostavasti. Nelikko otti haasteen innolla vastaan ja kirjoitti kaksi blogipostausta sekä suunnitteli, kuvasi ja editoi videon aiheeseen liittyen. 

Kesätyönsä nämä nuoret olivat napanneet ohituskaistalta, sillä Yrityselämän nuoret sukupolvet tarjosi yhteistyössä Sitran kanssa kesätyötä neljälle nuorelle, jotka olivat suorittaneet jonkin Bisneskursseista. 

Vapautta ja vastuuta 

Olen itse saanut nuorena suuret saappaat kesätöissä ja minuun on luotettu hurjasti. Jotkut asiakkaat olivat ihmeissään, kun 16-vuotias vastasi puhelimeen isännöintitoimistossa ja kirkkaalla äänellä kertoi, ettei täällä ole ketään muita paikalla ennen kuin vasta seuraavalla viikolla. Tämä tapahtui aikana ennen kännyköitä, joten en oikeasti saanut mökkeillyttä omistajapariskuntaa kiinni. Ei minua silloin hirvittänyt, mutta aikuisena olen kiitellyt hurjasta luottamuksesta. 

Minäkin haluan luottaa nuoreen ja antaa tehdä omalla tavalla. Vapauden mukana tulee vastuu, ja se on hyvä oppia. Mieleen tulee tapaus vuosien takaa, kun jätin 16-vuotiaan pesemään taidepajan ikkunoista sormivärimaalauksia. Minulla oli pieni epäilys, ja kysyin pariin otteeseen, että osaako tämä varmasti pestä ikkunat. Yhdessähän niitä ikkunoita pestiin seuraavana päivänä uudestaan, kun eihän niistä läpi näkynyt. Paitsi että nuori oppi pesemään ikkunoita, niin ennen kaikkea hän oppi, että kannattaa myöntää oma osaamattomuutensa, yleensä siten pääsee vähemmällä. 

Niinpä annoin nytkin nuorille vapauden tehdä työnsä haluamallaan tavalla ja haluamassaan järjestyksessä. Aluksi käytiin yhdessä läpi, mitä haluan heidän tekevän työrupeamansa aikana ja kuka osaa auttaa missäkin asiassa. Sitten nimesimme jokaiselle oman vastuualueen, ja näin kukin sai pitää huolen yhdestä projektista. 

Kesätyöntekijä antaa työyhteisölle 

Mikä ihana kuhina olikaan toimistossa kaksi viikkoa, kun meillä oli yhtä aikaa talossa meidän kesätyöläiset sekä neljä muuta TATin kesätyöntekijää. Yhteensä kahdeksan loistavaa tyyppiä; jokaisella omat vahvuutensa. Kun toisella on jo videoeditointi hallussa, niin seuraavana voi harjoitella oman osaamisensa jakamista. 

Meille haki vain loistavia tyyppejä töihin, ja kesätyöntekijät itsekin ihmettelivät viimeisenä päivänä, miten mahdottoman hyvin he toimivat ryhmässä. Me saimme arvokkaita mielipiteitä. Nuorten mielipiteitä, tai kenenkään muunkaan, on ihan turha arvailla. Niitä pitää kysyä. Nuoremme kertoivat mielipiteensä, miten kiertotaloutta voidaan innostavasti opettaa toisella asteella ja auttoivat parin projektin edistämisessä ihan vain ajatuksiaan kertomalla. 

Keskustelimme nuorten kanssa verkostoitumisen tärkeydestä ja pohdimme, kannattaisiko nuoren liittyä LinkedIniin. Toisella asteella opiskelevalle LinkedIn voi tuntua kaukaiselta paikalta, vähän sellainen keski-ikäisten juttu, niin kuin eräs kesätyöntekijöistä varovasti totesi. Onhan se ymmärrettävää, jos opintoja on edessä vielä helposti kuusi tai seitsemän vuotta, niin ei tunnu ajankohtaiselta luoda verkostoja työelämää varten. Mutta toisaalta siellähän ne hyvät kontaktit ovat LinkedInissä tallessa, molemmin puolin. Kyllä minäkin nyt tiedän kenen puoleen kääntyä, kun kaipaan nuoren ihmisen näkemystä kiertotalouden opettamiseen. 

Ansaitsivatko nuoret vapautensa eli kantoivatko vastuunsa? Kyllä, ehdottomasti. Ja vielä riemulla tekivätkin sen. Osaavia ja omiin kykyihinsä uskovia ihmisiä tarvitsemme, ja luottamalla nuoriin (ja aikuisiinkin!) voimme auttaa sellaiseksi kasvamaan. 


Päivi Kosunen

kiertotalousasiantuntija

Kirjoittaja on TATin kiertotalousasiantuntija ja opiskellut maisteriksi pääaineena ympäristötiede ja -teknologia. Ympäristöasioiden lisäksi Päivin intohimona on uusien asioiden oppiminen. Vapaa-ajalla hän skräppää ja bloggaa eikä koskaan kieltäydy kupillisesta hyvää teetä.