Kuvassa pieni tavoite on toteutunut itse tehdyn leivän myötä. #omaleipä #pienettavoitteet

Tämän vuoden pieniin tavoitteisiini kuului kirjoittaa blogiartikkeli pienistä tavoitteista, jotka tuovat inhimillisen ja realistisen vaihtoehdon epärealistisille uuden vuoden lupauksille. Uuden vuoden lupausten usein syyllistäessä meitä ja tekemällä mieluisistakin asioista pakkopullaa, pienet tavoitteet pyrkivät motivoimaan meitä saavuttamaan vuoden aikana lukuisia pienempiä etappeja matkalla kohti omaa ihmisarvoa kunnioittavaa merkityksellistä elämää.

Pienet tavoitteet ovat itselle asetettavia realistisia tavoitteita. Ne muodostuvat asioista, jotka olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten, mutta ovat silti syystä tai toisesta jääneet tekemättä. Tai sitten aivan uusista päähänpistoista, joiden toteuttaminen vaatisi aavistuksen ylimääräistä viitseliäisyyttä. Psykologi Lev Vygotskyn teoriaa luovasti soveltaen voisikin todeta, että pienet tavoitteet ovat meidän lähikehityksemme vyöhykkeellä – ne ovat täysin saavutettavissa, mutta toteutus edellyttää tietoisia ponnisteluja ja muiden kannustusta.

Vuodelle voi asettaa vaikka 30 pientä tavoitetta ja hyväksyä jo heti kättelyssä sen, että kaikkia ei ehkä pysty toteuttamaan. Puoletkin on jo hyvä määrä! Itselle kun täytyy olla armollinen. Tavoitteet tulee kirjata listaksi ja merkitä tehdyksi sitä mukaa, kun niitä on saanut taputeltua valmiiksi. Listasta on hyvä mouhuta muillekin, jotta saisi generoitua niiden ympärille sopivasti sosiaalista painetta ja ammennettua muilta kannustusta.

Pienet tavoitteet ovat ihmisen kokoisia vuoden etappeja, jotka tuovat merkityksellisyyttä ja edistymisen tunnetta elämään. Ne voivat kannustaa ottamaan juuri sen yhden mutta ratkaisevan askeleen lisää, joka muuten jäisi tekemättä. Samalla pienien tavoitteiden pohtiminen ja valitseminen auttaa hahmottamaan omassa elämässä tärkeitä asioita ja suuntaviivoja. Itse huomasin, että monet omista tavoitteistani liittyivät jotenkin luontoon, kokkailuun tai matkusteluun. Ehkäpä niille olisi hyvä varata kalenterissa enemmän aikaan, kun ne näyttäisivät ensimmäisinä mieleen tulevan.

Artikkelin kuvituskuvassa on pieni toteutunut tavoite itse tehdyn leivän muodossa. #pienettavoitteet #omaleipä


Lauri Vaara

pedagoginen asiantuntija

Kirjoittaja on oppimisympäristöjen pedagogiseen muotoiluun erikoistunut luokanopettaja, joka on kiinnostunut erilaisten oppimista tukevien ratkaisujen kehittämisestä. Lauri arvostaa rauhallisia aamuja, omaan juureen tehtyä leipää sekä luontevuutta suhteessa toisiin ihmisiin ja elämään.