Opettajille on vuonna 2020 tarjolla maksuttomia Teemana tulevaisuuden työ -koulutuksia. Koulutusten tavoitteena on tukea opettajien tulevaisuusajattelua ja työnteon tulevaisuuteen liittyvää näkemyksellisyyttä. Koulutus käsittää useita tulevaisuuden työelämään liittyviä teemoja, kuten tekoäly, työelämän murros, työhyvinvointi, työympäristöt ja tulevaisuuden työelämätaidot. Koulutuksissa tarjotaan valmiita sisältöjä ja menetelmiä, joita voi sellaisenaan hyödyntää myös omassa opetustyössä ja etenkin lukion teemaopintojen tukena.

Koulutus sopii erityisesti teemaopintoja vetäville lukion opettajille, mutta mukaan ovat tervetulleita kaikki tulevaisuuden työelämästä kiinnostuneet toisen asteen opettajat.

Koulutus on maksuton.

Koulutus käytännössä

Koulutus koostuu kuudesta workshop-tyyppisestä, opettajia osallistavista koulutuksista. Jokainen koulutuksista on sisällöltään erilainen. Opettajan on mahdollista osallistua myös vain yhteen Teemana tulevaisuuden työ -koulutukseen, mutta osallistumistodistuksen saaminen edellyttää kaikkiin kuuteen koulutukseen perehtymistä joko paikan päällä, etäyhteydellä tai koulutuksesta tehtävän tallenteen kautta. Osallistumistodistus edellyttää myös kaikkien annettujen tehtävien tekemistä.

Aiemmasta tiedosta poiketen kaikki kevään koulutukset järjestetään etäyhteydellä. Ilmoittautuneet saavat koulutusta edeltävänä päivänä sähköpostitse etäyhteyslinkin. Kaikille alun perin paikan päälle ilmoittautuneille osallistujille tiedotetaan muutoksesta myös henkilökohtaisesti.

Kevään viimeinen koulutus pidetään

 • 14.5. klo. 09.30–12.00. 
  • Koulutuskerran teema on ”Digitalisoituva työelämä”, ja siinä käsitellään digitalisaation työelämälle asettamia haasteita ja mahdollisuuksia. Koulutuksessa digitalisaation vaikutuksia tarkastellaan mm. vuorovaikutuksen, johtamisen, jaksamisen, työnhallinnan ja oppimisen näkökulmista. Asiantuntijapuhujina koulutuksessa ovat Ambientian Intranet Expert Niina Halminen sekä Claned Groupin Product Owner Miska Noponen. Ilmoittaudu koulutukseen tästä.

Syksyn koulutuspäivämääristä tiedotetaan myöhemmin. Syksyn koulutusten teemat ovat

 • Muuttuva työkulttuuri ja työympäristöt
 • Vastuullinen ja kestävä työelämä
 • Tulevaisuuden verkostot ja vuorovaikutus

 

Aikaisempien koulutusten tallenteet

Keväällä 2020 on jo järjestetty kaksi koulutuskertaa, joiden tallenteet julkaistaan tällä sivulla myöhemmin.

Alta näet aikaisempien koulutuskertojen teemat.

 • Tulevaisuutta ajatellen
  • Koulutuskerran aikana käsitellään tulevaisuusajattelua, tulevaisuudentutkimusta, tulevaisuuden ennakointia, tulevaisuuskasvatusta sekä tulevaisuuden skenaarioita ja ilmiöitä. Asiantuntijapuhujana koulutuksessa on Lasten ja nuorten säätiön tulevaisuustutkija Otto Tähkäpää.
 • Tulevaisuuden työelämä 
  • Koulutuskerran aikana käsitellään mm. tulevaisuuslukutaitoa,  tulevaisuuden työelämätaitoja, vastuullista työelämää ja miten digitalisaation kiihdyttämät muutokset työssä ja elinkeinoelämässä tulevat yleisesti vaikuttamaan ihmisten arkeen ja työntekoon. Asiantuntijapuhujina koulutuksessa ovat Lasten ja nuorten säätiön tulevaisuustutkija Otto Tähkäpää ja Demos Helsingin tutkija/projektipäällikkö Mirja Hämäläinen sekä Lidlin vastuullisuuspäällikkö Maija Järvinen ja HR Specialist Nina Jousenkylä.

 

Lisätietoja koulutuksista antaa TATin pedagoginen asiantuntija Lauri Vaara, lauri.vaara@tat.fi. Katso myös muut maksuttomat koulutuksemme opettajille!