Kysyimme Bisneskursseilla TET-jaksolla olleiden ysiluokkalaisten Ilmari Häyrysen ja Marlo Malinin näkemystä siitä, mitä työelämätaitoja he oppivat viikon aikana. Oppimiaan taitoja miettiessään he käyttivät apuna Bisneskursseille tehtyjä taitomääritelmiä tulevaisuuden työelämätaidoista.

 

Aloitteellisuus    

– Olemme huomanneet, että useimmissa tapauksissa oma-aloitteisuus on kaiken A ja O. Kun on aloitteellinen, näyttää myös oman kiinnostuksensa asiaa kohtaan, vaikka se ei aina menisikään ihan nappiin.

Yhteistyötaidot

– Yhteistyö on ollut meille tärkeää alusta asti, koska meitä on täällä tetissä 4 henkilöä. Olemme alusta asti työskennelleet yhdessä tai pareittain. Emme tunteneet aluksi ollenkaan, mutta työn ohella olemme tutustuneet nopeasti. Tämän takia myös yhteistyö paranee koko ajan.

Oppimistaidot

– Täällä olomme aikana, olemme jo oppineet paljon uutta. Olemme opiskelleet ja tutustuneet esim. kiertotalouteen, ja bisneskurssitoimintaan ylipäätänsä. Tietenkin olemme myös oppineet koko TATin toiminnasta sekä työyhteisöstä. Olemme myös innokkaita oppimaan aina lisää.

Digitaalisuus

– Täällä TATilla melkein kaikki toiminta tapahtuu digitaalisesti. Kirjoitetaan koneella, näytetään esityksiä näytöiltä, pidetään yhteyttä netin kautta, kuvataan videoita. Olemme myös huomanneet, ettei kaikki ole tietokoneiden kanssa aina niin yksinkertaista. Ja vaikka olemmekin se digitalisoitunut sukupolvi, niin emme mekään ole välttämättä tottuneita käyttämään kaikkia laitteita tai niiden ominaisuuksia.

Sopeutuvaisuus

– Sopeutuminen on aina uusissa ja tuntemattomissa paikoissa todella tärkeää. Täällä se on tapahtunut todella nopeasti. Asiaa on auttanut tietenkin ystävällinen ja mukava työyhteisö, sekä hauska ja kotoisa työympäristö. Olemme tunteneet olomme heti tervetulleiksi ja päässyt mukaan töihin.

 

Talous ja nuoret TAT julkaisi tammikuussa 2019 TET-tutkimuksen, jossa yli 700 syksyllä 2019 TETin suorittaneelta ysiluokkalaiselta kysyttiin heidän kokemuksiaan harjoittelujaksolta. Tutkimuksesta selviää muun muassa mikä nuorten mielestä oli parasta TET-jaksossa sekä mitkä alat saivat nuorilta parhaimmat arvosanat. Tutustu koko tutkimukseen.