Huom! Materiaalien oppimisalusta tulee päivittymään lukuvuodeksi 2021-2022.

Yrittäjyyskasvatukseen on tarjolla kolme maksutonta, digitaalista oppimateriaalikokonaisuutta, jotka perustuvat ammatillisiin opetussuunnitelmiin, soveltuvat kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin ja noudattavat ePerusteiden ammattitaitovaatimuksia. Yrittäjyyskasvatuksen oppimateriaalit ovat käytännön työn oppimista täydentäviä, ja opettajan on mahdollista muokata omaa kurssipohjaa eri ammattialoille soveltuviksi sekä räätälöidä kokonaisuutta oppijakeskeisesti ja oppilaan liikeidean mukaan. Oppimateriaaleja opiskellaan Claned-oppimisympäristössä. Halutessaan niitä voi käyttää myös lukio-opetuksessa.

Oppimateriaalit ovat selkokielisiä. Tarjolla on oppimateriaalit seuraaviin tutkinnon osiin:

 

Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta,
yrittäjyyden osa, 1 osp

 

(pakollinen kaikissa ammatillisissa perustutkinnoissa)

Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta -opintojakso tarjoaa inspiraatiota ja käytännönläheistä tietoa opiskelijalle, joka on kiinnostunut yrittäjyydestä. Opintojaksolla käsitellään teemoja kuten

  • Minustako yrittäjä?
  • Liikeidean suunnittelu
  • Yritystoiminnan kulut ja rahoittaminen
  • Oman alan yritystoiminnan merkityksen selvittäminen ja verkostoituminen

 

Yritystoiminnan suunnittelu, 15 osp

 

(valinnainen, soveltuu kaikkiin
ammatillisiin perustutkintoihin)

Yritystoiminnan suunnittelu tarjoaa työkaluja ja tukea oman liiketoimintasuunnitelman tekemiseen ja yrityksen perustamiseen. Opintojaksossa opiskelija selvittää omia vahvuuksiaan yrittäjänä, kehittää liikeidean ja jalostaa siitä liiketoimintasuunnitelman, jossa selvitetään mm. liikeidea, asiakaskohderyhmät, markkinat ja markkinointitoimenpiteet, talouslaskelmat, kannattavuus ja hinnoittelu. Opiskelija saa myös perinpohjaisen tuen yrityksen perustamiseen liittyviin teknisiin asioihin. Opintojakson osaaminen osoitetaan näytöillä.

 

 

Yrityksessä toimiminen, 15 osp

 

(valinnainen, soveltuu kaikkiin
ammatillisiin perustutkintoihin)

Yrityksessä toimiminen on toiminnallinen tapa oppia ja arvioida yritystoimintaa, sillä opiskelija hankkii osaamista joko harjoitusyrityksessä, omassa yrityksessä tai yrittäjän varjostajana. Opintojakso tarjoaa opiskelijalle kokemusta yritystoiminnan aidosta arjesta, työkaluja yrittäjänä toimimiseen, keinoja arvioida yrityksen toimintaa sekä käytännön tekemistä, havainnointia ja tiedon hankintaa. Opintojaksoa suorittavalla opiskelijalla tulee olla koulutussopimus, oppisopimus, harjoitusyritys tai oma yritys. Osaaminen osoitetaan näytöillä.

Ammatillisten yrittäjyysoppimateriaalien käyttöoikeuden lisenssi on CC-BY-NC 4.0. Oppimateriaaleja saa käyttää opetuksessa, muokata ja jakaa, kun mainitsee materiaalin lähteen (Talous ja nuoret TAT). Oppimateriaali ei ole tarkoitettu kaupallisiin tarkoituksiin. Lue lisää lisenssistä.

 

Näin otat oppimateriaalit käyttöön

  1. Tilaa sähköpostiisi tutustumislinkki näytemateriaaleihin. Huom. näytemateriaalia ei tule käyttää opetuksessa. Mikäli et saanut sähköpostiisi tilaamaasi linkkiä, tarkistathan varalta myös roskapostisi. 
  2. Tilaa haluamasi digitaalinen oppimisalusta osoitteesta bisneskurssit@tat.fi. Saat sähköpostitse linkin tilaamiisi kurssipohjiin.
  3. Jaa saamasi kurssilinkki opiskelijoille. 
  4. Katso myös ohjeet opettajalle ja ohjeet opiskelijoille oppimisalusta Clanedin käyttöön liittyen. 
  5. Osallistu halutessasi maksuttomiin opettajan koulutuksiin.

 

Tilaa tutustumislinkki tästä. Tilaa oppimisalusta osoitteesta bisneskurssit@tat.fi.  

Suostun siihen, että tietoni tallennetaan TATin asiakashallintajärjestelmään ja sähköpostini lisätään uutiskirjeen postituslistalle. Lisää TATin tietosuojakäytännöistä voit lukea tietosuojaselosteestamme.

 

Koulutukset opettajille

Järjestämme opettajille maksuttomia etäkoulutuksia, joissa käydään läpi Claned-oppimisympäristön käyttöä opetuksessa ja eri tehtävätyyppejä. Koulutuksessa perehdytään myös tuotettujen oppimateriaalien keskeisiin sisältöihin. Mikäli työskentelet hankkeessa toimineessa oppilaitoksessa (Stadin ammatti- ja aikuisopisto, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Ammattiopisto Live, Vantaan ammattiopisto Varia), voit osallistua myös oman oppilaitoksesi järjestämään koulutukseen. Kysy lisää oppilaitoksesi yrittäjyyskasvatustiimiltä.

Katso TATin järjestämien koulutusten tarkemmat ajankohdat täältä. Katso myös muut maksuttomat koulutuksemme opettajille!

 

Katso alta Stadin ammatti- ja aikuisopiston yrittäjyystiimin opettajan Marko Heinosen kommentit oppimateriaalien käytöstä ammatillisessa opetuksessa.

 

Yhteistyökumppanit ja rahoitus

Yrittäjyyskasvatuksen oppimateriaalit on räätälöity ammatilliselle puolelle sopiviksi yhdessä Stadin ammatti- ja aikuisopiston, Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian, Ammattiopisto Liven, Vantaan ammattiopisto Varian ja Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa Bisnekset verkkoon -hankkeessa.

Opetushallitus on rahoittanut oppimateriaalien tekoa.

 

Katso myös muut maksuttomat oppimateriaalimme ammatillisille oppilaitoksille!